The Family Doctor

3. Eerste schooldag

Hoe kies je de juiste school om doktersassistente te worden?

Het klinkt een beetje kinderlijk eigenlijk, de eerste schooldag.

Maar toch vind ik er geen betere omschrijving voor. Opleidings-dag? College is het ook niet, dus we laten het maar even zo. Suggesties zijn welkom 😉

Toen ik deze baan aangeboden kreeg als doktersassistente mocht ik zelf kiezen waar ik mij wilde laten opleiden. Ik heb het internet afgestruind en de opties vlogen me om de oren.

En waar doe je dan goed aan? Hoe weet ik nou wat er bij mij past? En… of leren überhaupt wel weer ging lukken na al die jaren.

Het duizelde een beetje hoeveel aanbieders er in omloop zijn; NTI, LOI, Capabel, ROC, Scheidegger, noem het maar. Maar als je, zoals ik, geen weet hebt van de opleiding die je van plan bent te gaan volgen, waar moet je dan op letten? Daarom leek het mij zinvol om voor eventuele lezers die met hetzelfde dilemma zitten als ik, er wat dieper op in te gaan.

Ik woog de eerste mogelijkheden tegenover elkaar af:

Thuisstudie, avondschool, e-learning & overdag naar school (de opleiding? Help a girl out here).

Wat voor mij een overheersend gevoel was, dat ik graag klassikaal les wilde krijgen. Puur omdat ik dacht: ‘Als ik iets moet gaan leren waar ik totaal geen kaas van gegeten heb, wil ik graag ter plekke vragen kunnen stellen, en fijn samen kunnen werken met klasgenoten (studie/lot-genoten?)’.

Dus een thuisstudie viel voor mij af. Ik herinner me mijn moeder; opgesloten in het kantoortje boven, alles uitschrijven met de hand om alle stof tot zich te nemen. Superknap, maar dat past niet bij mij.

Ik wil zo veel mogelijk op mijn werkdagen in de praktijk aan schoolopdrachten zitten en thuis gewoon Kim zijn, het huishouden doen en van mijn gezin genieten. Dus zocht ik verder.

Avondschool: nee dank je. Dan had ik net zo goed in de horeca kunnen blijven werken als ik de avonden van huis wil zijn. Dan had ik dus alsnog te kampen met dezelfde problemen; altijd maar oppassen regelen en niet zelf mijn dochter op bed leggen. (ik heb geen partner die in de avonden thuis is, hij werkt ook in de avond) Nee avondschool was voor mij niet eens te overwegen.

E-learning had nog wel gekund. Toen ik mij aanmeldde voor deze opleiding kwamen we pas net uit lockdown drie. Dus klassikale lessen waren nog een twijfel-geval.

Ik heb in ieder geval gekozen om de opleiding bij Scheidegger te volgen, omdat zij beide opties aanboden. Online-klassikaal, of live-klassikaal als dat werd toegestaan. Ook omdat ze kleine klassen hanteren en dat leek me heel prettig. Zodat wanneer je strugglet met bepaalde onderwerpen er ook echt tijd en aandacht is voor extra uitleg.

Na een hoop invul en papierwerk (oude diploma’s en cijferlijsten van de middelbare school, haha ik dacht niet dit ooit nodig te moeten hebben en was blij dat ik ze niet had weggegooid) was dan mijn inschrijving ook definitief. Mocht je cijferlijst, bij je diploma, niet naar bepaalde maatstaven zijn, kan je gevraagd worden een toelatings-examen af te leggen. Dit was bij mij niet het geval.

Mijn start moment voor de opleiding was 5 april en het vlammetje in m’n borstkast laaide weer op van enthousiasme!

Nu wordt deze opleiding gegeven met meerdere modules en verplichte bijvakken (Nederlands, Engels en Rekenen). Ook moet je daarnaast nog drie keuzemodules volgen. Deze kies je uit negen opgegeven opties. Ikzelf koos Triage, Persoonlijk Profileren en Geneesmiddelenkennis. Later in de opleiding is aangepast dat Triage geen keuze module meer is, maar een verplicht vak. Heel goed vond ik, want daaruit bestaat toch wel het grootste gedeelte van mijn werkdag! Ik koos daarvoor in de plaats ‘Digitale Vaardigheden voor gevorderden’.

Toen ik hier eenmaal inzicht in kreeg en bleek dat ik als examen opdracht een website moest bouwen kreeg ik het Spaans benauwd. Ik belde snel de opleiding om te vragen of ik mocht ruilen haha! Dit mocht en ik koos hiervoor in de plaats ‘Gezonde Leefstijl’. Hierover later meer.

De eerste module die werd vrijgegeven heette ‘De Doktersassistente in de praktijk’. Naar mijn mening wel een van de fijnere om mee te starten. Het is een hele brede module waarin in grote lijnen Triage, administratie, medicijnherkenning en voorraadbeheer allemaal aan bod komen.

Het bestond uit zes lessen, waarvan ik er twee op een dag had. Er werd een conferentiezaal geboekt vanuit de opleiding op een centraal gelegen punt (Utrecht). Wat mij echt is bijgebleven van die eerste schooldag, was dat de docente bij ons aan tafel kwam zitten en daardoor voor mijn gevoel ‘deel’ uitmaakte van de kleine groep. Een hele ongedwongen sfeer waarbij er voldoende ruimte was om iedereen aan het woord te laten en naar elkaar te luisteren. Rollenspellen met het Triage onderdeel; alles kon en mocht. Ik genoot ervan om omringd te zijn met vrouwen die door hetzelfde proces gingen als ik, sommige al veel verder waren in de opleiding en andere begonnen, net als ik, ook net. Een groot gevoel van saamhorigheid hing er in die ruimte.

En tot slot, wat ik van tevoren al hoopte door te kiezen voor klassikale begeleiding kreeg ik ook:

Een nieuw sociaal contacten bestand, met geweldige vrouwen die snappen hoe het is om een gezin te runnen, een opleiding te volgen en te werken in een nieuw vakgebied. Mijn lieve lotgenoten en schoolvriendinnetjes. Ze zijn geweldig en als ik dingen niet snap, snappen we het samen niet. Dat is soms ook heel fijn. Ik kan nu al niet meer zonder ze.

Kies wat bij je past. Want de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je openstaat om een opleiding te volgen is er altijd een manier te vinden die bij je privé situatie aansluit.

Andere Blogs

Al lid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!